ZABEZPIECZENIA ANTYWŁAMANIOWE I KRADZIEŻOWE...kto co poleca?
Mam pytanko! Napiszciejakie są najlepsze sposoby zabezpieczenia auta przed kradzieżą. Wczoraj miałam złodzieji koło samochodu, spłoszyli się bo wyszłam na balkon...ale kurde mam wrażenie że to co mam to za mało....
Napiszcie co polecacie i czy można to zamontować nie tracąc gwarancji? Plizzzzzzzzzzz
To pytanie z innej beczki...dziś gadałam ze znajomym i mieli taką sytuację: ukradli im samochód i zażądali okupu...on powiedział że nie dziękuje bo ma AC...a ci spuścili olej z silnika,zatarli silnik uszkodzili skrzynię biegów i samochód porzucili....koszt napraw olbrzymi...a ubezpieczalnia się na nich wypięła
Tak więc już nie wiem czy mam się nie martwić mając AC...czy lepiej się jakoś dodatkowo zabezpieczyć... :roll:
najlepsze sa systemy niestandardowe, czyli nie te montowane w ASO. Mam takiego specjaliste ale niestety na południu polski. Mnie zaproponował.
1. Odcięcie dopływu paliwa (nie z komputera)
2. Chip (układ który musi znajdować się w aucie żeby alarm sie nie uaktywnił)
3. 2 rodzaje czujników
4. Czujnik przechyłu samochodu
5. Syrena z własnym zasilaniem zamontowana w trudno dostepnym miejscu (np. w nadkolu)
Ów spec chwali sie tym ze jeszcze żadnemu z jego klientów nie ukradziono samochodu. Podobno przy instalacji wykorzystuje dostępne wiązki kabli więc ASO bardzo musiałoby sie namęczyć żeby cokolwiek wykryć. Poza tym jest totalnym maniakiem alarmowym i trzeba sobie zarezerwować dużo czasu na wizytę u niego (ok 2 dni) poza tym straszna gaduła (godzinami może mówić o zabezpieczeniach) Wg. mnie facet bierze pod uwagę każdą ewentualność kradzieży i często może się wydawać że za bardzo dmucha na zimne
Koszt między 1000 a 2500 zł Na życzenie wykorzystuje odbiorniki GPS i radiowe powiadamiania przez pager. Zdecydowanie polecam!!!
A co do AC to nie zgadzam się z przedmówcą...
Euro Tax po roku wycenił mój samochód o 15 000 mniej niż jego cena rynkowa więc w razie kradzieży na pewno nie kupiłbym sobie takiego samego samochodu za pieniądze z odszkodowania. Musiałbym chyba przesiąść się na fabię
O alarmach już było gadane , głównym problemem jest to że ASO które montuje alarm zakłada centralkę od alarmu w jednym tym samym miejscu co w innych samochodach. Ale o naszych zabezpieczeniach nie rozmawiamy
Gmero, jestes nowa, to przypomne, ze o zabezpieczeniach na forum publicznym nie rozmawiamy. Zlodzieje tez czytaja fora, wiec nie ma co im ulatwiac zadania.
Generalnie to najlepiej zalozyc sobie cos nie standardowego i to samemu. Dobrym rozwiazaniem jest zmiana pinow w zlaczu diagnostycznym.
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
A co do AC to nie zgadzam się z przedmówcą...
Euro Tax po roku wycenił mój samochód o 15 000 mniej niż jego cena rynkowa więc w razie kradzieży na pewno nie kupiłbym sobie takiego samego samochodu za pieniądze z odszkodowania.
Jak kupilem swoja octe to w pakiecie mialem ,ze do 6 miesiecy i przebiegu max 10kkm wyplacaja mi 100% sumy jaka zaplacilem za auto.
Wiec bylo to dla mnie nawet korzystne jak by mi auto po 3-4 miesiacach ukradli :P
Poszedl bym i kupil nowe bez przebiegu :wink:
najlepsze rozwiazanie to własne zabezpieczenie mam mały wyłacznik odcina cos gdzies i niestety auto nie odpali i tyle.
Przetestowany chciel ukraś autko alarm był rozwalony kierownica przekecona autko biedakom nie odpaliło jak się wkur... musiał złodziej że ho ho :szeroki_usmiech
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Blokada skrzyni biegów jest ok, pod warunkiem oczywiście ze nie zapomnimy jej używać - np. gdy wychodzimy tylko do sklepu na 5 min ;-). Oczywiście nie pomoże nam także gdy ktoś łapie nas na stłuczkę.
niestety blokade też omijają wiem z doświadczenia blokada dla fachowca to pikuś
[ Dodano: Pon 03 Lip, 06 13:47 ]
Panowie wszystkie alarmy i blokady skrzyni wydłużaja czas ale dla jakiegoś cieniasa łepka który chce się przejechać , dla profesjonalisty to jest pestka.
Najlepszy jest własny patent który już dwarazy na własnym aucie złodzieje przetestowali i dupa.
Sorry za kotleta.
W związku, że moje autko ledwo co sie pojawiło na tym świecie, to zastanawiam się co by tu dodatkowo zrobić by mi nie wyparowało.
Zamieszczone przez Purchawa
Generalnie to najlepiej zalozyc sobie cos nie standardowego i to samemu. Dobrym rozwiazaniem jest zmiana pinow w zlaczu diagnostycznym.
Czy w o2 taka zmiana w złączu ma jakiś większy sens? Mam kolegę w pracy co kiedyś pracował w serwisie u "Korczyka" w BB i mówił mi, że o2 raczej rzadko znikają (na stan wiedzy gdy tam pracowam 2lata temu), ale że tym złączem można wszystko przeprogramować i odjechać. Na moją prośbę zadzwonił do swoich starych kolegów ww serwisie i powiedzieli mu, że bez problemu by mi pozamieniają piny w złączu diagnostycznym za przysłowiową stówę :evil: tylko muszę sobie kupić 2 złącza obd2 by sobie taki klucz zrobić. Stówa + wpis do książki samochodu, czyli nie strace gwarancji, jakby nie to, to pewnie sam bym sobie pozmieniał.
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Czy w o2 taka zmiana w złączu ma jakiś większy sens? Mam kolegę w pracy co kiedyś pracował w serwisie u "Korczyka" w BB i mówił mi, że o2 raczej rzadko znikają (na stan wiedzy gdy tam pracowam 2lata temu), ale że tym złączem można wszystko przeprogramować i odjechać. Na moją prośbę zadzwonił do swoich starych kolegów ww serwisie i powiedzieli mu, że bez problemu by mi pozamieniają piny w złączu diagnostycznym za przysłowiową stówę :evil: tylko muszę sobie kupić 2 złącza obd2 by sobie taki klucz zrobić. Stówa + wpis do książki samochodu, czyli nie strace gwarancji, jakby nie to, to pewnie sam bym sobie pozmieniał.
Wydaje mi sie ze takie poprzestwienie pinów i dorobienie sobie tzw klucza nie powinno byc problemem - wystarczy troche czasu i gotowe.
Zastanawiam sie tylko jak pozmieniaz piny zeby jak złodzieje podepna sie do kompa to nic nie mogli wgrac/zgrac a nie spalili kompa :?:
Mam kolegę w pracy co kiedyś pracował w serwisie u "Korczyka" w BB i mówił mi, że o2 raczej rzadko znikają (na stan wiedzy gdy tam pracowam 2lata temu)
juz pomijajac sedno sprawy - dane o znikaniu O2, pochodzace sprzed 2 lat?
zastanow sie, przeciez to auto praktycznie wtedy ledwo co wchodzilo na rynek :idea:
i przypominam - nie ma co sie rozwodzic o zabezpieczeniach tutaj na forum!
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
juz pomijajac sedno sprawy - dane o znikaniu O2, pochodzace sprzed 2 lat?
zastanow sie, przeciez to auto praktycznie wtedy ledwo co wchodzilo na rynek :idea:
i przypominam - nie ma co sie rozwodzic o zabezpieczeniach tutaj na forum!
wiem, wiem zdaję sobie z tego sprawę (i że 2lata temu auto wchodziło dopiero i że o zabezpieczeniach nie ma co za dużo mówić)
pytam tylko czy wogóle tego typu ingerencja ma sens - w przypadku o2, bo że ma w przypadku o1 to już wiem
[ Dodano: Sro 19 Lip, 06 17:50 ]
Zamieszczone przez Maicroft
Tak zamienicie +12 z GND i ciekawe co sie stanie. Ktos chetny :diabelski_usmiech
jak się tak zastanowić to złodziejom interfejs wypali szybciej niż mnie coś zepsuje co nie?
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Powiedział bym wam jak złodziej kradnie auto ale niewiem czy moge zmiana pinów i tak wam nic nieda.
Powiem wam jak to się to miało na Mercedesie Sprinterku i z tego co wiem w Octavi i innych autkach odbywa się to podobnie . A wieć spał sobie pewien pani o 5 rano budzi go telefon telefon z kontroli GPS z Wa-wy (Auto miało zamontowany GPS i pan płacił co miesiąc abonamęt.)mówią że jest nieautoryzowana próba odpalenia autka i proszą o sprawdzenie czy auto syoji pod domem. A wię wsaje idzie do okna i auto stoii, powiedział to panu z kontroli GPS poczym pan powiedział że uruchamia procedure zabezpieczeń Awarynych aby auto wrazie czego nie odjechało. Właściciel się zgodził i odłożył słuchawe , poszedł siusiu wraca a autka pod domem juz niema. Dzwoni do gościa z kontroli GPS i mówi że ma wdupie ich awaryjną blokade jak autka już niema. pan mówi żeby się nie martwić żę już wiedzą gdzie autko jedzie i że policje powiadomili.
Autko złapali na Autostradzie A4 pod Wrocławiem. Co się okazało złodziej jeden z najlepszych w polsce chciał ukraść sprinta za 140 tyś i zaprowadzic do dziupli . Co miał przysobie 10 różnych przerobionych komputerów do sprinterów do róznych modeli i tylko podpinał i odpalał omijając zabezpieczenia za kompem. Komp jest tak przerobiony żę wszystkie systemy jak ABS EBD , imobilajzer i inne pierdoły niedziałają a auto jedzie tylko okło 80 km/h także co by nie zrobić poza kompem nie ma sensu.
najlepiej zrobić odcięciezasilanai pompy paliwa jeśli chodzi o bęzynke naprawde zdało egzamin w Octavii i w szfagra Audii nawed po podpięci innego kompa.
W TDI też nie ma problemu można zrobić odcięcie na zasileniu do pompy wtryskowej też zdało egzamin.
Pozdrawiam.
Komentarz